Изборен атлас

на землевеж

Интерактивни карти по резултатите от местните избори в България през 2023

Square Instagram Logo
Facebook Logo Vector
LinkedIn Logo 蓝白领英社交媒体
Telegram
Twitter Logo

Последвайте Землевеж в социалните мрежи, където редовно се появява ново образователно съдържание!

Flat Graphic Democracy

кликнете върху изображението

Избори за 50. НС

Землевеж анализира резултатите от парламентарните избори на 9 юни по общини. Данните разкриват както доминацията на ГЕРБ-СДС и ДПС в повечето български региони, така и отстъплението на ПП-ДБ като тяхна основна опозиция извън София. Макар да не постигат съществени успехи почти никъде, Възраждане и БСП се открояват като най-предпочитана алтернатива за избирателите в повечето общини.

Bulgaria Outline Map
Female icon. Gender symbol vector. Female symbol. Female  icon. gender icon.

Жени в политиката

Землевеж анализира представянето на жените в местните избори в България. Макар отдавна да е известно, че те представляват малък дял от избраните общински съветници, техният дял от кандидатите също е нисък. Това донякъде обяснява ниското представителство с твърдението, че “жените не искат да се занимават с политика”. По-близък поглед показва общини, в които жените кандидати постигат и надминават потенциала си, но и такива, където са дискриминирани.

Bulgaria Icon

Местни избори в София

Землевеж анализира резултатите от кметските избори в София по секции с прилежащите им адреси. Така през 2023 балотажът очертава две столици - център за Васил Терзиев и периферия за Ваня Григорова. Същевременно по-близък поглед показва прехвърляне на гласове за нея от отпадналия Антон Хекимян. През 2019 резултатите в София нямат териториален характер, а кандидатът на БСП Мая Манолова печели секции във всички части на града.

свръзка

Землевеж е насреща за въпроси или препоръки по работата си, предложения за сътрудничество или покани за различни смислени изяви.


Изпратете кратък имейл с нужната информация и ще получите обратна връзка възможно най-скоро!