Землевеж с абонамент?

Землевеж съществува от есента на 2019 г. и оттогава е публикувал почти 400 инфографики в общо над 600 отделни изображения. В Инстаграм той има ежедневна разнообразна активност и над 6000 последователи, от които около 2/3 го следват от поне година, както и увеличаващо се присъствие във Фейсбук. Няколко статии и участия в издания като Капитал и Свободна Европа, по БНР или в подкасти привличат внимание извън социалните мрежи.

Общуването с последователи показва, че Землевеж влияе положително на разбирането им за света чрез достъпно представените си данни, особено в условията на политически и икономически сътресения. Същевременно разширяването му в сегашния формат на доброволно еднолично хоби е невъзможно. Обмислял съм преобразуването на Землевеж в медия, която би отнемала повече личен и външен труд, но би предоставяла и повече количество, качество и покритие на материалите.

Трудът се отличава със своята възмездност и добрите медии обикновено плащат на журналисти за съдържание. Средствата идват от абонамент за читателите, реклами или покровителството на определени кръгове. Докато второто е досадно и понижава качеството на дадена медия, третото обяснява 91-вото място на България по свобода на медиите през 2022 г. Бих искал да направя експеримент, показващ какъв дял хора биха плащали пряко за съдържанието на Землевеж и каква стойност има то за тях.

Започвайки от идната седмица, Землевеж ще публикува само една трета от инфографиките си (напр. 1-2 седмично) в социалните мрежи. Пълното съдържание (3-5 инфографики седмично) ще е достъпно в канал в Телеграм, където членовете ще могат да виждат и коментират всичко срещу символичното 1 евро на месец. Същевременно там ще се появяват по-дълги текстове към инфографиките и линкове към източниците, които Инстаграм не поддържа.

Изискването за преминаване към друга платформа и извършването на същинска транзакция би било в основата на една бъдеща медия, затова експериментът би бил по-меродавен от обикновена анкета. Прозрачно ще даря всички пари от първия месец на избрана благотворителност в България. В близките дни ще обявя канала в Телеграм с кратки напътствия как човек може да се включи – лесно и просто е. Приемете заплащането като принос за усилията на Землевеж досега и дарение за добра кауза. Ще се радвам на обратна връзка за идеята!