Дисекция на дезинформацията

През последните дни много хора масово споделят в социалните мрежи следните 10 опорни точки, оправдаващи руското нападение срещу Украйна. Те описват различни събития, уж доказващи мними украински посегателства срещу българите, загатвайки, че Русия наказва Украйна справедливо. Не е ясно дали въпросният пасаж започва пътя си от „Сдружение на русофилите в България“, но това е сред първите места, където се появява. От началото на войната то се насажда под формата на спам в постове, коментари и съобщения, понякога от явни (платени или не) проруски тролове, понякога от явни ботове, а понякога и от заблудени хора, за които звучи правдоподобно.

Пост във Фейсбук страницата на „Сдружение на русофилите в България“ от 25-ти февруари

Твърденията в пасажа са трудни за проверка, тъй като се отнасят до случки в друга държава по време на безредици преди доста години, без да са посочени източници. Без достатъчно време, умения за търсене на данни онлайн и разбиране на руски и украински, проверката е обречена. Тук ще видите разбор на първото твърдение:

Българинът инж. Иван Милев – жив изгорял в Одеса на 2 май 2014 деятел на българската общественост 

Събитията в Одеса през 2014

През зимата на 2013-14 г., украинският президент Виктор Янукович се отмята от сближаването на Украйна с Европейския съюз под руски натиск. Това отприщва масови протести в Киев и други градове, вкл. в Одеса. Местната управа в Одеса се барикадира, а през февруари 2014 изпраща свои сили да потушат протестите със сила. Опитът се проваля, а правителството на Янукович бяга в Русия.

В Одеса живеят много рускоговорящи, които създават и проруско крило като противници на протеста. През март, след бягството на президента в Русия, стотици демонстриращи с руски знамена неуспешно опитват да завземат новата местна управа с цел Одеса да стане автономна република по подобие на Крим. През март и април има серия от сблъсъци между проруски и проукраински групи, като заявената цел на проруските е отделянето на Одеса и съседните области в независима от Украйна федерация по подобието на Донецк и Луганск. Стига се до насилие и жертви, а сблъсъците се ожесточават.

На 2-ри май 2014 г. голямо проукраинско шествие на футболни агитки, обикновени граждани и малък дял десни украински националисти минава по улиците на Одеса, издигайки лозунги Украйна да остане обединена. В социалните мрежи проруски групи се организират да разбият украинското шествие. То е нападнато от по-малка проруска тълпа, която носи бухалки, както и някои хладни и огнестрелни оръжия. Отзвукът от това нападение онлайн събира на помощ повече украински поддръжници, които изтласкват нападателите към Дома на профсъюзите в центъра на града, където те намират убежище.

От покрива на сградата проруската група стреля по обграждащите я демонстранти и хвърля коктейли Молотов. Обсадителите отвръщат, хвърляйки камъни, както и собствени коктейли Молотов по зданието. Не след дълго Домът на профсъюзите се запалва, като е възможно пожарът да започва от вътрешен инцидент, тъй като огънят тръгва от сравнително високия трети етаж. Пожарната пристига с голямо закъснение, а старата историческа сграда изгаря. 42 души умират в пожара, като повечето от хората вътре все пак се спасяват.

Горящата сграда на Дома на профсъюзите в Одеса на 2-ри май 2014

Списък на жертвите

Скоро след трагедията се появява списък на жертвите на пожара, от който са публикувани няколко версии. В една от версиите присъства името Іван Мільов – роден през 1980 г. Тъй като няколко тела са овъглени до неознаваемост, а въпросното име не е във всички списъци, се появява съмнение дали не е включен по грешка или дори умишлено. Въпреки това може да се приеме, че въпросното лице е загинало в пожара заедно с още 41 души като част от проруските сили в сблъсъка, укрили се в Дома на профсъюзите след първоначалното си неуспешно нападение върху проукраинското шествие.

За Иван Мильов има съвсем оскъдни сведения онлайн, като всички идват от посмъртни публикации в рускоезичната преса. Те потвърждават възрастта му (33 г.) и го описват като роден в Одеса и неин жител, с предци, живели там от четири поколения. Син на архитект (по име също Иван) и педагожка, той учи до 1997 г. в средно училище N80, а след това завършва през 2001 г. политехническия университет на Одеса. Работи като инженер в местен авиационен завод, не е женен, няма деца. Непосредствено преди събитията от 2-ри май 2014 г. казва на брат си, че отива „да защитава Одеса“. Тялото му в последствие е косвено разпознато, вкл. с ДНК анализ. Никъде биографията на жертвата не споменава, че Иван Мильов е от български произход.

Иван Мильов – украинец, загинал в пожара в Одеса през 2014

Образът на мнимия българин Иван Милев

Украинският правопис на Іван Мільов се превръща в Иван Милëв на руски, какъвто е езикът на много от публикациите за случилото се в Одеса. На руски буквата ë, четяща се като ьо, рядко се изписва с двете си точки, освен ако не трябва да се избегне двусмисленост (напр. при всë и всевсичко и всички). Така името на жертвата у рускоезичните медии се изписва като Иван Милев.

Сравнително известният поет с гагаузки произход Иван Николаевич Милев е роден през 1948 г. в Молдовската автономна област Гагаузия и живее там. Гагаузите в Молдова напускат Османската империя преди векове от територията на днешна България и още носят много следи на българската култура като част от бесарабските българи. Поради сходството в имената първоначално се появяват сведения, че той е загинал в пожара, но те се опровергават лесно и категорично от последващите публикации.

Гагаузкият поет от Молдова Иван Милев на митинг през 2017

Същевременно в друга украинска област – Запорожие, живее друг Іван Дмитрович Мілєв, основал там местно българско дружество „Кирил и Методий“ през 2000 г. За популяризирането на българския фолклор през 2006 г. получава наградата „Човек на годината“ от Асоциацията на Българите в Украйна. В Запорожка област има голяма българска общност на т. нар. таврийски българи. Най-вероятно Іван Дмитрович Мілєв е роден там през 1942 г. и настрана от другата си дейност се е кандидатирал неуспешно за депутат в Украйна през 2002 г. от сега забранената партия „Руський блок“. Той също няма отношение към събитията в Одеса, а за него липсват допълнителни сведения. Възможно е и кандидат-депутатът със същото име да е друго лице.

Иван Милев, председател на Запорожкото градско българско дружество «Св. Св. Кирил и Методий», гр. Запорожие

За многогодишна активна родолюбива дейност, за голям принос във възраждането и развитието на българските традиции и обичаи и за популяризиране на българския фолклор в Запорожка област

Из обосновката за наградата на Асоциацията на българите в Украйна през 2006

Сред публикациите на опорните точки онлайн се появяват подробни допълнения към образа на „изгорения жив българин“ Иван Милев. Съществува и цяла страница за него в Уикипедия. В нея се твърди, че той е известен бесарабски българин от региона, виден общественик, основал българско дружество и борещ се за българската култура. Макар името при опростения руски правопис да съвпада, останалите качества са приписани от биографиите на съименниците му – прочутия гагаузки поет от Бесарабия и запорожкия обществен деятел. Българин с името Иван Милев, отговарящ на описанието, няма връзка с одеската трагедия от 2014 г., а мнимото му описание се възползва от това, че други статии споменават същото име, но относно дела на други хора.

Заглавието на страницата в Уикипедия, смесваща източници, за да създаде образа на изгорения жив българин Иван Милен – виден бесарабски деятел

Послепис

Българската държава към момента на пожара не споменава за никакви загинали българи, а списъкът на починалите не се появява в основните българските медии. Едва ли някой през 2014 г. решава, че етнически българин е намерил смъртта си от ръката на украинските протестиращи, тъй като за това няма причини. Името Иван Милев, начело на списъка с опорни точки, изплува чак в контекста на войната в Украйна от последната седмица, като за него спешно са подготвени обстойни материали. Подготовката на лъжата е впечатляваща. Списъкът с опорни точки е създаден предварително с трудно проверими, но лесни за вярване нарочни изопачения на истината, които да повлияят на общественото мнение в България. За жалост дори съвестна бърза проверка в онлайн източници би показала, че действително някой си Иван Милев е загинал в пожар в Одеса и че действително има етнически българин с това име.

Най-добрите лъжи съдържат капка истина и лъжата за изгорелия българин е такава. Проверката на всички опорни точки би отнела дълго време, но вероятно много от тях са съставени по подобен начин. Изглежда противно да се споделят обвинения за нечия чужда смърт, обвити в измислици, но това е същността на дезинформацията. За борбата с нея има само един вечен съвет – мислете!

И. Л., 2-ри март 2022

Източници (за линкове кликнете върху заглавията)

Facebook: Сдружение на русофилите в България (постът, изброяващ опорните точки, започващи със смъртта на Иван Милев)

Wikipedia: 2014 Odessa clashes (описание на събитията в Одеса на английски с множество разностранни източници)

Униiан: Стали відомі імена 42 загиблих в Одесі 2 травня – ЗМІ (списък на жертвите в Одеса на украински)

Думская: Одесская трагедия: стали известны имена 47 из 48 погибших во время беспорядков 2 мая (спикът на жертвите в Одеса на руски)

Подумай: Биография на Иван Мильов (на руски)

Думская: Родственники погибшего на Куликовом поле авиастроителя: «Он не из Гагаузии, он одессит в четвертом поколении» (опровержение, че Иван Мильов е гагауз, на руски)

Таймер: Трагедия 2 мая: имена и судьбы (биография на Иван Мильов и интервю с брат му, на руски)

Официальный сайт города Вулканешты: Гагаузский писатель Иван Милев просит неравнодушных людей о помощи (биография на гагаузкия писател Иван Милев от Молдова, на руски)

Асоциация на българите в Украйна: Човек на годината – 2006 (описание на наградата „Човек на годината“ за Иван Милев от Запорожие, на български)

Опендатабот: ЗБМТ „КИРИЛА І МЕТОДІЯ“ (регистрация на българското дружество в Запорожие с основател Иван Милев, на украински)

ПолитХаб: Мілєв Іван Дмитрович (кандидатурата на Иван Милев за депутат през 2002, на украински)

Уикипедия: Иван Милев (общественик) (създадената наскоро страница за мнимия Иван Милев, смесваща източници и представяща неистини, на български)